25
Aug
2014

Kaotisk helg på Ring Knutstorp – men fick i alla fall en pokal med hem!

Newsrace på Ring Knutstorp.

Richard Göransson var på god väg att utmana om sin 40:e – och Team Tidös första – STCC-seger vid helgens tävlingar på Ring Knutstorp, men tvingades istället att gå poänglös från båda lördagens heat efter att ha dragits in i en omfattande masskrasch.

Göransson låg på andra plats i början av helgens första race, där han skuggade ledande Erik Jonsson efter att ha kört om den senare segraren Philip Forsman. Ett par varv in i loppet blev Göransson dock påkörd av tredjeplacerade Linus Ohlsson i en incident som föranledde en kedjereaktion, och som betydde slutet på tävlingen inte bara för Göransson och Team Tidö, utan även för mästerskapsrivalerna Fredrik Ekblom och Fredrik Larsson.

Med bara en knapp timme att spela på inför Race 2 var tiden för reparationer mycket knapp i kölvattnet efter kraschen. Trots stora skador på både växellåda, motor och chassi gjorde Team Tidös mekanikerstab ett febrilt försök att ställa Göranssons SAAB 9-3 på startlinjen – och det var också mycket nära att arbetet bar frukt. Ett vattenläckage satte dock stopp för möjligheterna att delta i det avslutande heatet, och Team Tidö får därmed vänta ytterligare ett tag på den alltmer hägrande första STCC-segern.

Richard Göransson är trots helgens resultat kvar på femte plats i förarmästerskapet, men är nu 69 poäng bakom nye totalledaren Thed Björk.

Newsrace på Ring Knutstorp.

Under helgen dubblerade Göransson med deltagande även i Rallycross-klassen Supercar Lites. Richard gjorde sin bästa inledning på en Rallycross-tävling och vann de första två kvalomgångarna. Detta trots en rullning i den andra kvalomgången där mekanikerna mirakulöst lyckades få ihop bilen till omstarten och Richard vann. I den tredje och sista kvalomgången tappade Richard mycket tid efter närkontakt med Linus Leise och startade som tvåa i den ena semifinalen. Trots ett sprucket avgassystem kom Richard tvåa i semifinalen och fick därmed starta fyra i finalen. Där han tog sig upp på pallen som trea i tävlingen och ligger nu trea i förarmästerskapet.

RICHARD GÖRANSSON: ”Ett riktigt tråkigt slut på en helg då vi kom väldigt nära vår första seger för säsongen i STCC. Jag låg tvåa i det första racet och hade inga problem att hänga med i tempot bakom Erik Jonsson, och jag är säker på att jag hade kunnat ta mig förbi senare under loppet. Det fanns ingenting jag kunde göra åt påkörningen, men självklart lindrar inte det besvikelsen. Teamet gjorde ett kanonjobb med bilen – det ska egentligen inte gå att göra så mycket på så kort tid mellan två race – och det var ytterst nära att vi kom till start i det andra heatet. Jag blev i alla fall trea i rallycrossen, vilket åtminstone är en liten tröst, och nu är det fullt fokus mot Solvalla om två veckor!”

DAVID VON SCHINKEL (teamchef Team Tidö): ”Mer än någonting annat vill jag uppmärksamma våra fantastiska mekaniker den här helgen – en otrolig insats från deras sida. Bilen ådrog sig kraftiga skador efter smällen i det första racet, och ändå rullade den igen mindre än en timme senare. Tyvärr upptäckte vi ett vattenläckage på väg till start och valde att dra oss ur för att inte riskera ett motorhaveri. Hungern efter vår första seger är starkare än någonsin, och att ha tre bilar på gridden under resten av säsongen kan bara vara till vår fördel. Vi ser fram emot att välkomna Janne ”Flash” Nilsson tillbaka till STCC och till svensk motorsport, och på Solvalla är det full attack igen – det kan jag garantera.”

 

FÖRARMÄSTERSKAPET STCC 2014Topp fem efter fyra av sex deltävlingar

1: Thed Björk, Volvo Polestar Racing, 171 p.

2: Fredrik Larsson, WestCoast Racing, 168 p.

3: Fredrik Ekblom, Volvo Polestar Racing, 143 p.

4: Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, 110 p.

5: Richard Göransson, Team Tidö, 102 p.

 

FÖRARMÄSTERSKAPET RALLYX LITES 2014Topp fem efter fem av sex deltävlingar

1: Kevin Hansen, 82 p.

2: Kevin Eriksson, 73 p.

3: Richard Göransson, 52 p.

4: Patrik Flodin, 49 p.

5: Linus Leise, 46 p.

 

Team Tidö filmer från racen:Video Rd. 1 – Ring Knutstorp: https://www.youtube.com/watch?v=z-Qok3PVF1g

Video Rd. 2 – Göteborg City Race: https://www.youtube.com/watch?v=72WqYds7ID8

Video Rd. 3 – Falkenberg: https://www.youtube.com/watch?v=claxKTt2nTg

Foto: Beng-Åce Gustavsson – Racefoto

Richards Twitter

Senaste bilderna

Nyhetsbrev

Fyll i din mailadress och får Richards nyhetsbrev med de senaste nyheterna direkt till din mail.